Hoe word je second shooter of tweede fotograaf.

Wat is een second-shooter?

Een “second-shooter” is een term die huwelijksfotografen gebruiken voor een tweede fotograaf die mee komt fotograferen op een huwelijksreportage. Een second-shooter zorgt voor een extra paar ogen, een extra invalshoek en ondersteuning van de hoofdfotograaf waar nodig.
Wat wordt er verwacht van een second shooter?

Wat er verwacht wordt van een second-shooter hangt erg veel af van de soort second-shooter dat je bent en of je al dan niet betaald wordt. En uiteraard ook van de afspraken die je gemaakt hebt met de hoofdfotograaf.

De leerling

Wil je op termijn zelfstandig huwelijksfotograaf zijn, dan is tweede fotograaf zijn, of second-shooter de beste manier om ervaring op te doen en het vak te leren. Het is een kans om je materiaal en het verloop van een huwelijksdag beter te leren kennen zonder de zware verantwoordelijkheid om hoofdfotograaf te zijn.

Verwachtingen:

Vooral verwachtingen van assistentie, inzet en betrouwbaarheid. Het is leuk als er bruikbare beelden gemaakt worden door de secondshooter, maar daar wordt meestal niet op gerekend.
 
- Dragen van materiaal wanneer nodig.
- Dragen, opzetten en afbreken van licht op locatie.
- Parkeren van auto aan drukke gemeentehuizen/kerken.
- Photobooth opbouwen en afbreken.
- Vrij fotograferen en oefenen (meestal randmomenten die de hoofdfotograaf niet heeft)

Hoe meer ervaring, hoe meer er fotografie taken bij kunnen komen. bv: ‘kan jij de viering in de kerk van bovenaf gaan fotograferen waar het orgel staat?’

Betaling:

Aangezien het vaak de vraag is van de leerling seconds-hooter om ervaring te mogen opdoen, en het een win-win situatie is, wordt de leerling second-shooter niet betaald. Als het second-shooten een deel is van een mentoring traject kan het zelfs zijn dat de leerling second-shooter de hoofdfotograaf betaald om mee te mogen. Hoe meer ervaring je opdoet en hoe beter je wordt, hoe meer kans dat je kan gaan werken als een professionele second shooter.

De professionele second shooter

Dit zijn meestal ervaren fotografen die zelf huwelijksfotograaf zijn en wat vrije weekends willen opvullen met betaald werk. Het kunnen ook ervaren fotografen zijn die ervoor kiezen om enkel te werken als tweede fotograaf. Denk aan fotografen die tijdens de week al een andere job hebben en geen tijd of zin hebben in alle taken en verplichtingen die nog komen kijken bij huwelijksfotograaf zijn buiten het fotograferen zelf.

Verwachtingen:

Er wordt nog steeds assistentie, inzet en betrouwbaarheid verwacht, maar aanvullend wordt er ook verwacht dat de hoofdfotograaf een groot deel van de beelden van de second-shooter zal kunnen gebruiken als aanvulling van zijn reportage. 
Vaak worden er ‘fotografieopdrachten’ gegeven. bijv: ‘jij fotografeert de bruidegom tijdens het klaarmaken, ik fotografeer de bruid’.

Betaling:

Hoeveel de professionele second-shooter kan verdienen hangt af van hoeveel ervaring hij/zij heeft. De prijzen voor een volledige dag tweede fotograaf zijn schommelen tussen de €300 en €1200.

De bevriende professionele fotograaf

Soms krijg je als huwelijksfotograaf de vraag van een bevriende huwelijksfotograaf of hij/zij eens mee mag komen second-shooten. Dit kan zijn om een nieuwe camera te testen, om eens te kijken hoe de andere een huwelijk fotografeert, of gewoon omdat het leuk is.

Verwachtingen:

Uiteraard wordt er professionalisme en vriendelijkheid verwacht, maar verder zijn er weinig verwachtingen. Aangezien beide fotografen vaak goed bevriend zijn wordt er wel geholpen waar nodig.

Betaling:

Aangezien het de vraag is van de bevriende fotograaf om mee te komen wordt er geen betaling voorzien.

Hoe word ik een second shooter?

Op zich is (leerling) second shooter worden niet zo moeilijk, gewoon veel mailtjes rondsturen naar fotografen waarin je jezelf super enthousiast verkoopt, en uiteindelijk zal er wel iemand toehappen die je wel een kans wil geven.


Tips bij het opstellen van je mail:


Doe je research. 
 Weet wie je mailt. Onderzoek de stijl van de fotograaf en denk goed na of dat de stijl is waarin jij ook wil werken. Meegaan met een fotograaf die je niet goed vindt of die in een heel andere stijl werkt is geen goed idee. Je gaat in een richting geduwd worden waar je niet naartoe wil. Schrijf dan een persoonlijke mail voor die fotograaf. Geen copy paste naar 10 fotografen!
Haal je rijbewijs
 Een vreemde tip, maar als je je rijbewijs niet hebt is er weinig kans dat een fotograaf op je vraag zal ingaan. Of het moet al je buurman zijn.
Wees enthousiast! 
 Overtuig de fotograaf dat je hard kan werken en betrouwbaar bent.
Toon recent werk.
 Voeg een link toe naar een reportage die je recent hebt gefotografeerd. zorg dat de fotograaf een goed idee kan krijgen van je kunnen. Vermijd om afstudeerprojecties en foto’s van je konijn door te mailen. Als je nog geen reportagewerk hebt, neem je camera dan eens mee naar het eerst volgende feest of doe een gratis day in the life bij je tante. Wanneer je speciaal voor deze ‘sollicitatie’ een paar gratis reportages bent gaan shooten kom je ook ineens veel gedrevener over.

Mag ik met jou meekomen?

Dit gaat een beetje klinken als een goedkoop marketing praatje, maar het is de waarheid :).
Momenteel nemen wij enkel secondshooters mee die bij ons een workshop of mentoring programma hebben gevolgd. Samen met 3 collega’s zijn wij gestart met het geven van intensieve allesomvattende workshops voor huwelijksfotografen. Daardoor hebben wij een groot netwerk van startende fotografen die gedreven zijn om beter te worden en zeer graag secondshooten.

Indien je interesse hebt in een mentoring programma of allesomvattende fotografie workshop, kan je altijd eens gaan kijken op http://www.mindthemoment.be